torsdag 15 oktober 2009

Linjetagsträning

I tisdags tränade jag linjetag med hjälp av matskålar. Först på fält och sedan på en stig i skogen. Det blev riktigt bra! *redig Gonzo* Full fokus på skålen, bra stadga innan skicken och full fart rakt till skålen.
Tränade snälla nej också med en linjetagsskål och en nej-skål. Började med nej-skålen snett bakom mig för att sedan sluta med den tre meter framför och 90 grader ut från linjen. Funkade riktigt fint.
I övrigt har vi tränat på att kedja handtarget med apport, det gäller att jag är cool och låter Gonzo fundera färdigt på vad det är jag vill när han börjar testa. Förhoppningsvis är det bara en fråga om utsläckningsexplosion så det är nog bara att jobba på.
Har påbörjat läggande under baklängesmarsch samt doggie-zenkvalitetssäkring av ingångar, sitt, ligg och inkallningar.

tisdag 13 oktober 2009

Apporteringsträning

Igår började jag shejpa apporteringen. Visserligen har Gonzo en fin apportering men genom att shejpa den kommer den bli mer tillförlitlig och mer som jag vill ha den.
Eftersom han tappar tänder nu så tränade jag med en mjuk leksaksdummy oh fick till fina gripanden. Det gäller bara för mig att låta bli att stoppa in apporten i munnen på honom *dum tränare, dum tränare* :-)
Tidigare på dagen tränade jag på att kedja handtarget med apport, men det gäller verkligen att ha bra belöningar för att han ska sätta nosen i handen när han har något i munnen. Att bära saker är i sig så förstärkande att han gärna vill ha grejorna själv. *my precious, only mine*
Baklängesgåingen går också framåt ;-) Tränade på vägen hem från dagis i morse och fick till hela 15 steg med fin attityd och position.
Gonzo är i förpuberteten så han tar sig större rundor ute än tidigare, dessutom testar han lite mer vad som gäller här hemma. Men allt som allt är han en härlig hund med bra dådkraft och nerver samt samarbetsvilja.
Nu är det dags för lunch för oss båda. Glömde ge Gonzo frukost imorse så jag ska nog träna med honom innan han får mat. Lite handtargeting med apportering samt kontakt i utgångsposition står på dagens lunchprogram. I eftermiddag måste jag träna ut-tecken med skålar samt snälla nej igen. Tar kanske bilen till dagis och sedan upp till skogen när jag hämtat lillhusse...

måndag 12 oktober 2009

Förstärkningsschema och vilt

Det är låång tid mellan inläggen nu. Arbete och studier tar mycket tid och då hamnar bloggandet i kläm.
Men vi tränar på.
Sedan sist har jag shejpat fram ett backande på tre-fyra steg, tränat läggande framför mig, tasstargeting, baklängesgåing med förstärkningsschema (dvs ett på förhand bestämt antal steg innnan k/t på en variabel skala) hämtat från Clicker Training for Obedience Det går riktigt fint, är på nivå tre av tio och målet är att jag ska vara på nivå 10 innan jag vänder Gonzo framåt. Fördelen med förstärkningsschemat är att man får variation på NÄR man k/t och får en hund som anstränger sig lite extra. Gonzo är den femte hunden som jag gör detta på och de tidigare goda resultaten på fritt följ gör att jag gör det igen.
Förstärkningsschemat kan användas både i antal steg, cm, dm, metrar och tidsenheter. Ett underbart verktyg! :-)
Dessutom tränar vi sitta kvar och nu klarar han både fler steg samt längre tid.
Gonzo vägde i 16,7 kilo i torsdags och börjar bli mer hund än valp.
Apporteringen går fint!! Förra tisdagen provade jag vilt - kaja och duva- igen. Gonzo var oerhört taggad. Gick över viltet i koppel och han tog det direkt och bar såå fint. Redig kille! SEdan gjorde jag inkallningar över viltet - klockrent upptag och stolt hund! Avlämningarna på båda övningarna var skräp - men det var inte det vi tränade på.
Gömde sedan viltet i buskarna i området. Närsöket var koncentrerat och fint och han plockade snyggt. Inlevereringarna har mer att önska men det är bättre att träna med dummies som inte är lika roliga.
Under veckan som kommer planerar jag att börja träna specialsök på banan i vardagsrummet. Desutom är det hög tid att hinna med några frispår som grundträning i rapporten. Någon som har en maskin som kan klona mig så jag hinner allt? *GAH* :-)