onsdag 30 september 2009

Jaktträning

Är helt insnöad på jaktträning med Gonzo just nu. Tränar linjetag mot matskål, närsök med dummies, jaktfot (som jag funderar på hur klickerskt jag ska lära in), sitt kvar samt inkallning med pipa.
Gonzos intresse och jaktliga förmåga är fantastiskt! :-)) Han bara kan söka dummies och kommer snabbt in med dem. Än så länge får jag "skopa in" honom i famnen för att kunna få en avlämning i skogen men jag ser till att ta emot/skopa in hunden och inte apporten. Han kommer fint in på "Gonzokom" när han hittat något. <3
Igår gjorde jag en minijaktstig med ett närsök på ena sidan stigen och en markering på andra. Han fick se när jag lade ut söket och vände honom sedan om för en markering.
Det fungerade fint utom när jag vid sista apporten inte lyckades "skopa in" honom i famnen tillräckligt snabbt, men han kom när jag ropade.

Vi tränar också snälla nej med hjälp av matskålar istället för dummies då jag än så länge vill bygga upp hans dummieintresse.
Så här gör vi: jag ställer upp en skål med godis framför Gonzo och en snett bakom. Den bakom heter "den är nej" och så fort han släpper den skickar jag honom mot den rakt framför. Klarar han av att låta bli "nej-skålen" så får han ta godiset i den. Den här övningen utvecklar man genom att ställa nej-skålen närmare och närmare skålen rakt fram. Dessutom flyttar man skålen rakt fram längre och längre bort.
Vidare kan man använda flera godisskålar i på rad med en meters mellanrum. Ha hunden i koppel, säg "den är nej" på första och sedan varsågod på andra. Variera genom att att låta flera skålar i rad vara nej och flera varsågod med enstaka nej. Denna övningen kan man även göra med apporter och istället för varsågod säger men apport vid de tillåtna apporterna.
Det är väl en slags Doggie-zen på jaktvis. Det bygger stadga och samarbete.

Gonzo har börjat tappa tänder så hans grepp om apporter är lite löst. Ska shejpa apporteringen senare när han fått sina nya tänder. Fram till dess arbetar vi med jaktliga avlämningar upp mot ansiktet. Jag ser till att han klättrar upp på mig med framtassarna och myser länge med honom innan jag tar apporten. Just nu får jag stå på knä för att han ska komma upp med tassarna på mina axlar, men jag arbetar med att successivt resa mig upp.