fredag 4 september 2009

Klickerska

Eftersom den här bloggen mest handlar om hundträning och då klickerträning tänkte jag förklara några allmänt förekommande begrepp.

Klickerträning bygger på positiv förstärkning (belöning) och på att hunden/djuret själv aktivt deltar i inlärningsprocessen. Korrigeringar/straff i traditionell mening (t.ex koppelryck) existerar inte utan det enda som händer om hunden gör fel är att belöningen uteblir. När man tränar utgår man bara utifrån vad man kan observera och se.
För att markera rätt beteende använder man en klicker, en liten plastdosa med ett metallbleck, vars ljud associeras med godis.
Klickerträning är ett roligt och effektivt sätt att träna på. Det bygger dessutom på solid vetenskaplig grund (inlärningspsykologi).
"Alla djur kan tränas till vad som helst som finns inom deras fysiska och psykiska förmåga" Bob Bailey

k/b som står i bloggen betyder klick följt av belöning.

Shejpning innebär att man stegvis formar ett beteende genom att k/b för ett litet steg mot det färdiga beteendet. (Ska försöka filma något exempel)

Targeting innebär att man lär hunden nudda t.ex handflatan med nosen, tassen eller någon annan kroppsdel för att kunna underlätta vidare träning. Bland annat för att kunna dirigera hunden till en specifik plats.

Klossträning är att man lär hunden stå stilla med framtassarna på en badrumspall eller dylikt för att få hunden att upptäcka hur den ska röra bakdelen oberoende av framdelen. Det bygger muskler samt kroppskontroll.

Mer att läsa om klickerträning finns på www.canis.se samt på www.clickertraining.com
Det finns även klickerträning för människor men då kallas det TAGTeach www.tagteach.com Kolla in filmen med barnen som lär sig hoppa höjdhopp! Underbart :-))

Lillhusse gillar mig

Lillhusse har mest tyckt jag varit söt men jobbig. Men idag ansträngde jag mig för att han ska tycka bättre om mig. I morse när han vaknade pussade jag honom utan att använda tänderna. Matte tyckte jag var jätteduktig!
Igår myste nämligen lillhusse med mig när jag vilade under köksbordet. Såna ömhetsbetygelser måste jag ju bara återgälda ;-)

Ditt och datt

Här händer inte så mycket just nu. Tränar på med fokus, sitt med stimuluskontroll, handtargeting, doggie-zen, valpbitning, inkallning, lekapportering och allt annat en valp behöver lära sig.
Igår var Gonzo hos vet. och fick sin 12-veckorsspruta. Det tyckte han var trevligt! Lillhusse följde med och inspekterade att vet. var snäll mot Gonzo men tyckte nog att brandbilen i väntrummet var roligast. Vi passade på att låna vågen också: 10 kg väger Gonzo nu.
När Gonzo var klar fick lillhusse ett par gummihandskar (mamma fick fråga vet.) som han hade på sig hela kvällen! :-)
Idag ska jag återuppta klossträningen.

onsdag 2 september 2009

Valpbus

Idag har Gonzo träffat en ny kompis. Våra vänners blandisvalp Elvis som är 10 veckor. Han är en korsning mellan berner sennen, grand danois och schäfer :-o och hans tassar är redan en och halv gång så stora som Gonzos. En söt och trevlig hund i en trevlig familj.
De har haft roligt och busat på valpars vis både ute och inne. :-) Medan valparna busade höll vännernas vuxna hund ett trött öga på dem. Vi människor fikade, pratade och hade trevligt.
Jag är såå stolt över Gonzo, han kom på inkallning mitt i leken. Det tog tre sekunder innan han reagerade, men det tycker jag är toppen för en så liten kille. Pastej i bit är tydligen väldigt gott! :-)) Targethanden fungerar kalasfint så nu ska vi bara fortsätta vår framgångrika träning.

tisdag 1 september 2009

Klossträning

Igår började vi med klossträningen. Allt för att rädda lillhusses innebandymatch med pappa :-)
Efter ungefär en kvart med cirka 40 k/b kunde Gonzo stå med framtassarna på badrumspallen och flyta bakbenen två steg. Gullehund! Detta utan att vi gjort någon tasstargeting tidigare.
Träningen fortsätter idag.

söndag 30 augusti 2009

Valpbitning

Efter att ha blivit smått galen på valpbitandet, framför allt i lillhusses kläder och kropp, letade jag reda på mina gamla artiklar om valpbitning. Vilken lysande idé om jag får säga det själv!
Numera k/b vi när Gonzo gör allt utom att bita eller hoppa på lillhusse. Det tog bara knappt 30 klick innan Gonzos beteende förändrade sig och han började pussas eller stå stilla när lillhusse klappar.
Nu jobbar vi vidare med att Gonzo bara får bita mkt löst i händerna på mig och husse medan han bara får k/b när han är lugn kring lillhusse. Utom när de leker förstås :-)
Tänk vad roligt det är med klickerträning! Och vad roligt det är att få göra det med en valp!
Till och med husse, som nästan aldrig annars tränat hund, har med klicker och godis ut på promenad och k/b för gå vid vänstersidan, kontakt och frivillig inkallning! :-O

Kalastrött

Idag är hela familjen lite småbakis. Husse hade 40-årsfest igår så efter trevligt sällskap, god mat och gott vin känner vi oss lite trötta.
Gonzo var jätteduktig bland alla barn. Han blev klickad varje gång han hälsade trevligt ( dvs utan att hoppa eller bitas). Det gav snabbt resultat och idag var han riktigt mysig mot fikagästerna.
Husse fick bidrag till en fotbollsresa som han drömmer om att göra.
Gonzo ligger i köket och sover, vi får väl se om han orkar något mer idag.