fredag 4 september 2009

Klickerska

Eftersom den här bloggen mest handlar om hundträning och då klickerträning tänkte jag förklara några allmänt förekommande begrepp.

Klickerträning bygger på positiv förstärkning (belöning) och på att hunden/djuret själv aktivt deltar i inlärningsprocessen. Korrigeringar/straff i traditionell mening (t.ex koppelryck) existerar inte utan det enda som händer om hunden gör fel är att belöningen uteblir. När man tränar utgår man bara utifrån vad man kan observera och se.
För att markera rätt beteende använder man en klicker, en liten plastdosa med ett metallbleck, vars ljud associeras med godis.
Klickerträning är ett roligt och effektivt sätt att träna på. Det bygger dessutom på solid vetenskaplig grund (inlärningspsykologi).
"Alla djur kan tränas till vad som helst som finns inom deras fysiska och psykiska förmåga" Bob Bailey

k/b som står i bloggen betyder klick följt av belöning.

Shejpning innebär att man stegvis formar ett beteende genom att k/b för ett litet steg mot det färdiga beteendet. (Ska försöka filma något exempel)

Targeting innebär att man lär hunden nudda t.ex handflatan med nosen, tassen eller någon annan kroppsdel för att kunna underlätta vidare träning. Bland annat för att kunna dirigera hunden till en specifik plats.

Klossträning är att man lär hunden stå stilla med framtassarna på en badrumspall eller dylikt för att få hunden att upptäcka hur den ska röra bakdelen oberoende av framdelen. Det bygger muskler samt kroppskontroll.

Mer att läsa om klickerträning finns på www.canis.se samt på www.clickertraining.com
Det finns även klickerträning för människor men då kallas det TAGTeach www.tagteach.com Kolla in filmen med barnen som lär sig hoppa höjdhopp! Underbart :-))

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar